توسعه باغات گردشگري به عنوان يکي از مزيتهاي گردشگري چهارمحال و بختياري سالهاست که معطل، اما و اگرهاي قانون تغيير کاربري اراضي کشاورزي است، در حالي که به گفته برخي از کارشناسان ميتوان با هماهنگيهاي بين بخشي، تحقق اين ايده را تسهيل کرد.
به گزارش
هفت چشمه به نقل از
باشگاه خبرنگاران جوان از
شهرکرد، امروزه يکي از عوامل اصلي
رشد و توسعه اقتصادي در سطح شهرها و کشورها،
صنعت گردشگري است.
اين صنعت روز به روز در حال گسترش است و کشورها با توجه به پتانسيلهاي خود سعي در جذب هرچه بيشتر گردشگران دارند.
در اين ميان يکي از پتانسيلهاي منحصربه فرد در استان چهارمحال و بختياري، وجود باغات در حاشيه شهرها و روستاها و از جمله در حاشيه رودخانه زاينده رود است.
شهرستان سامان به سبب موقعيت جغرافيايي منحصربه فرد خود که ۴۴ کيلومتر از حاشيه رودخانه زايندهرود را در خود جاي داده داراي ظرفيت بالايي در رونق باغات گردشگري است.
سامان در کنار سراشيبيها و درههاي عميق قرار گرفته است، اين منطقه داراي آب و هواي معتدل کوهستاني، با زمستانهاي سرد و تابستانهايي ملايم است. باغها و ديگر چشماندازهاي کمنظير طبيعي توام با آثار تاريخي، چون پل زمانخان، پل کاهکش و روستاهاي هدف گردشگري نظير هوره، سوادجان، ياسهچاي و مارکده ظرفيت بالايي در حوزه گردشگري طبيعي در اين منطقه ايجاد کرده است.
در اين ميان اين شهرستان به سبب وسعت بالاي باغات خود که مساحت آن به ۱۸ هکتار ميرسد و شامل درختان گردو، بادام، هلو، زردآلو و ساير ميوههاي باغي ميشود، ميتواند به يکي از مناطق مهم کشور در حوزه گردشگري باغات تبديل شود، اما اين مهم آنطور که متناسب با ظرفيتهاي موجود است شکوفا نشده و با انتقاد کارشناسان گردشگري روبرو شده است.
باغات گردشگري معطل تفسيرهاي سختگيرانه از قانون تغييرکاربري اراضي
کارشناسان معتقدند در کنار باغات گردشگري ميتوان با ايجاد تاسيساتي که به توليدات باغي آسيب نزند، فضايي براي جذب گردشگران و اقامت آنها فراهم کرد، اما اين مهم با برخوردهاي سختگيرانه در تفسير قانون به طور کامل شکوفا نشده و ميطلبد در اين خصوص برنامهريزي و هماهنگي بيشتري بين دستگاههاي مربوطه انجام گيرد.
گردشگري باغي بدون زيرساخت مناسب نقش مخربي در پي دارد
مرتضي محمديان کارشناس گردشگري در همين خصوص گفت: باغات گردشگري با چشمانداز رودخانه زايندهرود يکي از مهمترين ظرفيتهاي گردشگري شهرستان سامان است که در کنار هويت تاريخي منطقه و روستاهاي تاريخي نظير ياسهچاي، سوادجان و هوره جاذبه قابل توجهي براي جذب گردشگر به شمار ميرود.

او افزود: اين باغات گردشگري بدون زيرساخت مناسب نميتواند منجر به تحول گردشگري و اقتصادي در اين منطقه شود چرا که برعکس ميتواند نقش مخربي را ايفا کند که نمونه آن را ميتوان به رهاسازي پسماندها و زباله گردشگران در باغات مشاهده کرد.
محمديان با بيان اينکه شهرستان سامان سالانه ميزبان بيش از يک ميليون گردشگر است، اضافه کرد: نبود زيرساختها و امکانات رفاهي در اين شهرستان هم از يک سو، گردشگران را ناراضي به خانههاي خود بازميگرداند و هم از سوي ديگر طبيعت منطقه را پژمرده کرده است، از همين رو ايجاد تاسيسات و زيرساختهاي مناسب براي جذب گردشگر يک ضرورت اساسي است.
او، راهاندازي باغات گردشگري را يکي از راهکارهاي برونرفت از اين وضعيت دانست و گفت: اين باغات علاوهبر ساماندهي بخش گردشگري شهرستان، ميتواند بالاترين ضريب اشتغال را با خود به همراه داشته باشد.
محمديان ادامه داد: در همين راستا تفاهمنامهاي با سازمان جهاد کشاورزي استان منعقد شد تا در قالب آن به برخي از باغات استان مجوز راهاندازي تاسيسات گردشگري با حفظ کاربري کشاورزي داده شود، اما اين موضوع از سوي دستگاههاي نظارتي تحت عنوان تغيير کاربري اراضي با مخالفت روبرو شد.
او افزود: در حالي که استدلال ما اين است که با تجهيزات سيار نظير سکو و ميز و صندلي، کاربري باغات تغيير نميکند چه بسا اينکه در حفظ باغات و ميوه درختان نيز تاثير مثبتي داشته باشد.
محمديان اضافه کرد: ايجاد سکو در حاشيه رودخانه زايندهرود و ايجاد کمپهاي موقت زير درختان مانعي براي توليد ايجاد نميکند و اين موضوع در بسياري از نقاط کشور شکل گرفته و مانعي براي رونق گردشگري و کشاورزي ايجاد نکرده است.
او ادامه داد: قوانين براي صيانت از حقوق انسانها و افزايش رفاه آن وضع شده از همين رو چنانچه قانون تغيير کاربري اراضي با نگاه توسعهاي و همهجانبه اجرا شود بسياري از موانع فراروي توسعه گردشگري در استان برطرف ميشود.

با اين وجود مسئولان جهاد کشاورزي استان عنوان ميکنند هر نوع تاسيساتي که به توليد کشاورزي در منطقه آسيب بزند و امنيت غذايي مردم را به خطر اندازد مغاير قانون تغيير کاربري اراضي است و بهتر است توسعه گردشگري به بخشهاي ديگر که آسيبي به محيط زيست و کشاورزي نزد هدايت شود.
متوليان امر در عين حال موافقت خود را نسبت به ايجاد باغات گردشگري که به درختان و فعاليتهاي کشاورزي آسيبي وارد نکند اعلام کردند.
مخالفتي با ايجاد باغات گردشگري با حفظ کاربري اراضي وجود ندارد
يزدان احمدزاده رئيس جهاد کشاورزي سامان در همين خصوص گفت: به منظور کمک به اشتغال منطقه و شکوفايي ظرفيتهاي گردشگري در کنار باغات شهرستان، در سالهاي گذشته تفاهمنامهاي به مدت يک سال بين جهاد کشاورزي، ميراث فرهنگي، صنايع دستي وگردشگري و استانداري منعقد شد تا به شرط حفظ کاربري باغات، فعاليتهاي گردشگري نيز شکل گيرد.
او افزود: باغات گردشگري محدودي که هماينک در شهرستان سامان فعال است، حاصل همين تفاهمنامه ميباشد، اما از آنجا که برخي نسبت به تغيير کاربري دقت نظر لازم را نداشته و تخطي کردند و يا سوءاستفادههايي از اين باغات شکل گرفت، با حکم قانون از ادامه فعاليت اين باغات گردشگري جلوگيري شد.
احمدزاده با اشاره به برخي قوانين موجود براي حفظ کابري باغات گردشگري، تصريح کرد: طبق قانون، ايجاد تاسيساتي نظير ميز و تخت در باغات ايرادي ندارد، اما برخي با ايجاد اتاقهاي شيشهاي و سکوهاي سيماني از قوانين موجود سرپيچي کردند.

او خاطرنشان کرد: با اين وجود افرادي که متقاضي ايجاد باغ گردشگري دارند، ميتوانند تقاضاي خود را اعلام تا در کميسيونهاي مربوطه بررسي و با طي مراحل لازم مجوز به آنها واگذار شود چرا که جهاد کشاورزي با باغات گردشگري که در حفظ کاربري کشاورزي اهتمام لازم را به کار گرفته باشند، مخالفتي ندارد.
ايجاد باغات گردشگري مبتني بر قانون نيازمند هماهنگي بينبخشي است
محمد رئيسي کارشناس حقوقي نيز در خصوص رفع اختلافنظرها نسبت به تغيير کاربري باغات گردشگري راهکارهايي ارائه داد.
او گفت: پيشنهاد ميشود يک نهاد بالادستي نظير استانداري يا فرمانداري متولي نظارت بر اجراي درست کاربري باغات گردشگري شود و محصول باغات قبل و بعد از ايجاد تاسيسات گردشگري ارزيابي شود.
رئيسي اضافه کرد: هدف اصلي وضع قوانين خدمت به بشر است، اما چنانچه بتوان در کنار اجراي صحيح قوانين زمينهاي براي بهبود شرايط اقتصادي و اشتغال مردم ايجاد کرد ميطلبد تا دستگاههاي مربوطه در اين خصوص همفکري و هماهنگي لازم داشته باشند.
او ادامه داد: نوع برخورد متوليان امر در استان نسبت به اجراي قوانين سختگيرانه نيست و در جاهاي ديگر به حسن اجراي اين قوانين توجه لازم نميشود، نبايد بهانهاي براي ايجاد اين رويه در استان ما شود.
رييسي گفت: با اين وجود همچنان تاکيد ميشود براي بهبود وضعيت اقتصادي و اشتغال مردم و شکوفايي ظرفيتهاي خدادادي گردشگري بين جهاد کشاورزي و گردشگري تفاهمنامهاي به صورت موقت منعقد شود و تعدادي مجوز به متقاضيان داده شود و پس از مدت مشخص به طور مثال سه سال ميتوان به راحتي نسبت به آثار منفي و مثبت آن اظهارنظر کرد.
او با اشاره به اهميت قانون تغيير کاربري اراضي کشاورزي، اظهار داشت: اين قانون با هدف حفظ امنيت غذايي مردم، جلوگيري از خُرد شدن اراضي و کاهش محصولات کشاورزي مطابق با اسناد بالادستي و سياستهاي کلي کشور تدوين شده از همين رو بايد در اجراي صحيح اين قانون دقت لازم به کار گرفته شود.
رئيسي ادامه داد: اين نافي بيتوجهي به بخش گردشگري نيست و ميتوان زيرساختهاي لازم را در مناطقي که نيازي به تغيير کاربري اراضي کشاورزي نيست توسعه داد.
رفع موانع ايجاد باغات گردشگري پيگيري ميشود
پيرو اعلام پيشنهاد نظارت بالادستي، اين موضوع از سوي فرمانداري شهرستان سامان مورد استقبال قرار گرفت.
کمال اکبريان فرماندار سامان در همين خصوص گفت: از باغاتي که کاربري اراضي کشاورزي را حفظ ميکند حمايت ميکنيم و در همين راستا تاکنون مکاتبات بسياري با رييس امور اراضي کشور شده و اين مکاتبات تا رسيدن به نتيجه مطلوب ادامه دارد.

او ادامه داد: راهاندازي باغات گردشگري در شهرستان نيازمند اين است که بين دستگاههاي متولي هماهنگي لازم انجام گيرد و اين موضوع قانونمند شود از همين رو آمادگي لازم براي ايفاي نقش محوري بين دستگاههاي متولي وجود دارد.
اکبريان با بيان اينکه شهرستان سامان به شدت نيازمند ايجاد زيرساختهاي لازم براي ميزباني از گردشگران ميليوني است، تصريح کرد: نبود زيرساختها و مکانهاي مناسب سبب شده تا اقامت در شهرستان نسبت به حجم ورودي گردشگر ناچيز باشد و ميزباني شهرستان همراه با درآمد و اشتغال نباشد از همين رو ضمن رعايت قانون از فعاليتهايي که در راستاي توسعه گردشگري در شهرستان باشد حمايت ميکنيم و هرگونه هماهنگي که لازم باشد را عهدهدار ميشويم.
شهرسامان مرکز اين شهرستان و در فاصله ۲۰ کيلومتري مرکز چهارمحال و بختياري واقع شده است.
شهرستان سامان يکي از مهمترين نقاط پرجاذبه ايران زمين داراي ويژگيها و قابليتهاي با ارزش بي نظير و جذابيتهاي تاريخي و فرهنگي است.
آب و هواي مناسب و معتدل، وجود بخشي از رودخانه زاينده رود و پل زمانخان، وجود آسيابهاي آبي در اطراف زاينده رود، باغات بادام و هلو و همچنين تفرجگاههاي حاشيه زاينده رود با دهکدههاي توريستي اطراف، سامان را به نگين زيباييهاي چهارمحال و بختياري تبديل کرده است.
منبع: ايرنا
انتهاي پيام/ف